vrijdag, september 02, 2011

 

IJsland in de uitverkoop, waar blijven de Icesave-gelden?

EINDHOVEN - Terwijl minister De Jager iedere dag in zijn badjas met de krant onder de arm en een kopje afslankkruidenthee in de hand s'lands bankrekening controleert om te zien of mevrouw Sigurdardottir, premier van IJsland, haar belofte is nagekomen en de Icesave-centjes (een slordig 1.3 miljard euro) heeft overgemaakt, is mevrouw aan haar achterdeur bezig IJsland aan de Chinezen te verkopen.

Onlangs zetten Chinees vastgoedmagnaat Huang Nubo zijn krabbel onder het voorlopig koopcontract voor de koop van 300 vierkante kilometer (0.3%) IJsland voor de som van 6 miljoen euro. Kassa! Mocht de verkoop doorgaan kan mevrouw Sigurdardottir het bedrag meteen overmaken naar de rekening van de Nederlandse staat.

Het zou gaan om een stukje "vrijwel onbewoonde wildernis". Nu wil dit de beschrijving zijn voor ongeveer 99% van IJsland. Reykjavik met een oppervlak van zo'n 274.5 kmĀ² (0.27% IJsland) huisvest een derde van de totale IJslandse bevolking. De rest van de bevolking bewoont grofweg 0.7% van IJslandse landmassa. Een snelle rekensom leert ons dat de 102.000km2 IJslandse wildernis, tegen eenzelfde verkoopprijs, ruim 2 miljard zou opleveren.

Dus, mocht minister De Jager achter het net blijven vissen, dan kan gewoon de rest van de IJslandse wildernis aan de Chinezen worden verkocht, bijvoorbeeld als handige uitvalsbasis voor het zogenaamde 'wetenschappelijk onderzoek' naar walvissen. Nederland kan de boel natuurlijk ook zelf overnemen. Dan wordt IJsland, met uitzondering van enkele enclaves zoals Reykjavik die dan samen de republiek IJsland vormen, het meest noordelijke waddeneiland.

Labels: , ,


Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?