maandag, september 12, 2011

 

De gratis ID-kaart bestaat niet

EINDHOVEN - Op 9 september besloot de Hoge Raad in al haar wijsheid dat gemeenten geen geld (de zogenaamde leges) meer mogen vragen voor een identiteitskaart. De gemeente Eindhoven meldde stante pede op haar website dat de kaart daarmee 'gratis' is. Dit is natuurlijk onzin. De kaarten zijn net zo min gratis als Rijksmusea, wuppies en ING rentepunten.

Geloof het of niet, ID-kaarten groeien niet aan bomen. Die dingen kosten geld. Vorig jaar meldde staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) dat een gratis verstrekking van identiteitskaarten de rijksoverheid volgens een eerste schatting 80 miljoen aan leges kost. Iemand zal voor de onkosten die de gemeente voor de 'gratis' kaart maakt dus moeten opdraaien. En als het geld niet uit leges komt zal het gewoon ergens anders vandaan moeten komen.

Aangezien dat het om een overheidsinstantie gaat betekent dit per definitie dat het geld bij de burger wordt gehaald. Als het niet middels een verhoging van een lokale belasting is, wordt er wel iets wegbezuinigd of hoest de landelijke overheid het op. Het enige verschil is dat voorheen de aanvrager zijn kaart helemaal zelf moest betalen terwijl nu alle Nederlanders aan die kaart meebetaald.

Overigens worden de Rijksmusea worden betaald uit belastinggelden, de wuppies worden verrekend met de boodschappen en de rentepunten uit de door u opgebouwde rente die de bank u niet 'gewoon' wil uitbetalen.

Het is maar dat u het weet...

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?