maandag, januari 07, 2008

 

Ex-Kandidaatburgemeester Pans Slecht Verliezer


EINDHOVEN - 'Als ik dat vooraf had geweten, was ik zeker geen onderdeel geweest van dat rare circus', schrijft de duidelijk gefrusterende voormalig kandidaat en verliezer in het Utrechts burgemeestersreferendum, Ralph Pans, in zijn boek 'De slag om de Domstad' dat maandag 7 januari verscheen. Hij vertelt dat het voor hem als een totale verrassing kwam dat hij het tegen een partijgenoot moest opnemen. Bij het referendum in Utrecht kwam slechts 9 procent van de stemmers opdagen. Veel kiezers vonden dat ze te weinig keuze hadden omdat de twee kandidaten, Aleid Wolfsen en Pans, van de dezelfde partij (PvdA) waren.

Pans: 'Ik dacht: Na het debacle in Utrecht zullen ze in Eindhoven toch wel slim genoeg zijn om niet ook voor twee PvdA'ers te kiezen'. Deze opmerking raakt kant nog wal. Er is een wezenlijk verschil tussen het referendum van Utrecht en dat van Eindhoven. In Eindhoven is bewust de politieke kleur van de kandidaten buiten het referendum gehouden. Dit stond in de profielschets van de burgemeester en was dus ook bij de kandidaten bekend. En anders dan in Utrecht zijn er grote verschillen tussen de kandidaten. In de linker hoek van het strijdperk hebben we een schreewlelijkerd die jaren onder de Haagse kaasstolp heeft geleefd, zonder burgemeesterervaring of welke bestuurlijke ervaring dan ook maar met een grote ervaring in het zichzelf presenteren. In de andere linker hoek hebben we een onopvallende grijze muis die wel burgemeesterservaring heeft (Purmerend, 77.957 inwoners op 1 juni 2007, bron: CBS)).

In zijn boek haalt Pans, thans voorzitter van de vereniging van Nederlandse Gemeenten, ook hard uit naar zijn toenmalig tegenkandidaat, nu burgemeester van Utrecht. met zijn gejammer toont hij zich een slecht verliezer. Utrecht is beter af zonder hem.

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?