zaterdag, juli 14, 2007

 

SP: Angst Voor De Vuile Partijwas


EINDHOVEN - Het democratisch gehalte van de SP als politieke organisatie staat ter discussie. De partij die, gekenmerkt door haar grote mate partijeenheid en partijdiscipline, dicteert Statenleden hoe ze voor de Eerste kamerverkiezingen moesten stemmen en censureerde weblogs van de eigen leden op de partijwebsite. Een verhaal over dit onderwerp zou komende week in het SP-blad worden gepubliceerd maar het partijbestuur besloot de publicatie tegen te houden. Hoofdredacteur Elma Verhey weigerde dit werd ze door de het partijbestuur geschorst.

Het 'verboden' verhaal, dat zijn weg wist te vinden naar de Volkskrant, schetst een aan dicatoriale grenzend partijbestuur wat aan de Statenleden duidelijk maakt dat geen voorkeurstemmen mogen worden gegeven bij de Eerste Kamer verkiezingen. Op deze manier komen de SP-kandidaatleden in volgorde van de door de partijtop bepaalde volgorde in de Eerste Kamer terrecht. Tot groot ongenoegen van de partijtop wordt mijnheer Yildirim van de SP-fractie van de Provinciale Staten van Overijssel met voorkeursstemmen in de Eerste Kamer gekozen. De voorkeusstemmen zijn afkomstig van zichzelf en de 4 andere Overijsselse SP-leden van de Provinciale Staten. Hierop besluit de partijraad met overgrote meerderheid dat Yildirim zijn zetel moet afstaan. De Statenleden van Overijssel word medegedeeld dat ze hun excuses moeten aanbieden aan de partijtop voor hun ongehoorzaamheid op straffe van hun zetel.

Deze gang van zaken word uitvoerig besproken tijdens een vergadering van afdeling Zwolle, thuisstad van Mijnheer Yildirim waar het partijbestuur ongevraagd een vertegenwoordiger naartoe heeft gestuurd. Tijdens de vergadering lopen de emoties hoog op. In het artikel komen een aantalafdelingsbestuurleden aan het woord die vertellen dat tal van voorstellen op de partijraad niet in stemming zijn gebracht. Aan de andere kant verwijten provinciale fractievoorzitters uit het hele land de Overijsselse Statenleden gebrek aan 'politiek inzicht'. Het partijbestuur laat de SP-weblog van Mijnheer Yildirim uit de lucht gehaald omdat de website 'onvoldoende werd beheerd en niet werd opgetreden tegen laster een smaad jegens personen', aldus de op de website geplaatste tekst. Uit protest leggen drie bestuursleden van afdeling Zwolle hun functie neer haalt de sympatiserende SP-afdeling Emmen haar website uit de lucht. 'Op diverse internetfora wordt gediscussieerd en ook partijblad 'Tribune' kreeg brieven van mensen die zeggen een volgende keer niet meer op de SP te zullen stemmen'. Eentje stelt: 'Ik ben socialist, geen communist'.

Volgens Rick Denkers, voorzitter van de afdeling Emmen, oud-regiobestuurder en oud-lid van het partijbestuur dat 'schrijft de kieswet voor dat er zonder last of ruggespraak mag/moet worden gestemd'. Het dictaat van het partijbestuur doet dus afbreuk aan de democratie. Het epistel dat al deze perikelen beschrijft word door het partijbestuur naar de vuilnisbak verwezen en hoofdredacteur Verhey wordt geschorst, na eigen zeggen zonder opgaaf van rede.

Via de SP-website laat het partijbestuur afgelopen donderdag weten dat het de gehele gang van zaken betreurt. Het stelt dat het partijblad wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het bestuur. Het artikel dat hoofdredacteur Verhey wilde plaatsen was 'dermate onevenwichtig' dat de het bestuur zich genoodzaakt zag om de hoofdredacteur te vragen om het niet in deze vorm te publiceren. Toen zij hier geen gehoor aan gaf en de plaatsing van het artikel buiten het partijbestuur door wilde zetten en weigerde mee te werken aan een alternatief werd ze geschorst.

Dat de top van een partij het roer met alle macht in de hand wil houden is geen onbekend fenomeen. Zo maakte recentelijk nog de top van de PvdA gebruik van 'communistische praktijken' om een partijgenoot Ehsan Jami in het gereel te krijgen toen deze zijn Comite van Ex-moslims oprichtte. Dat het in beide gevallen om 'afvallige' allochtoonse leden gaat is ongetwijfeld toeval. Het feit dat deze praktijken naar buiten komen kan worden gezien als een zelfreinigend vermogen van de partijen.

Sailant detail is dat Düzgün Yildirim eerder op een zetel in de Tweede Kamer aasde. Bij hetvaststellen van de kieslijst tijdens het partijcongres voor de Tweede Kamerverkiezingen, afgelopen oktober, werd mijnheer Yildirim door zijn afdeling (Zwolle) naar voren geschoven als tegenkandidaat voor de nummer 11 op de lijst, Ron Abel, uit Schiedam. Met 364 stemmen tegen 244 bleef mijnheer Abel op de lijst.

Afbeelding: website SP-Emmen

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?