vrijdag, augustus 17, 2007

 

Consument en Veiligheid Slaat Plank Mis Bij Drankmisbruik Jeugd


EINDHOVEN - Het gejammer over drankgebruik onder de jeugd houd aan. In de afgelopen zes jaar is volgens een recent rapport van de Stichting Consument en Veiligheid het aantal kinderen tussen de 10 en 15 jaar dat met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt zijn verzesvoudigd. De stichting concludeert hieruit dat 'het verbod op het kopen van drank onder de 16 jaar blijkbaar geenafdoende maatregel is om drankmisbruik in deze leeftijdsgroep te voorkomen'. Met deze conclusie slaat de stichting de plank volledig mis. Dit is niets anders dan het spreekwoordelijke meehuilen met de wolven.

Wat is dit voor een stichting 'Consument en Veiligheid werkt aan het verbeteren van de veiligheid van de leefomgeving van de Nederlandse bevolking en daarmee aan het terugdringen van de omvang en ernst van letsels'. De stichting probeert dit doel te realiseren middels 'het zichtbaar maken van de risico's (thuis, in de wijk, in de recreatie, in het verkeer en op het werk), en door in samenwerking met partners en andere kennisinstituten op het gebied van veiligheid het bewustzijn van risico's te vergroten en pragmatische maatregelen tot uitvoering te brengen'. Om een of andere reden zijn de bollebozen van deze stichting echter niet in staat om in te zien dat het risico in dit geval het gevolg is van het niet naleven en het niet handhaven van het verbod.
In de door de stichting beschreven zes jaar is er niets veranderd aan het totaal gebrek aan handhaving van de bestaande wetgeving om het drankgebruik onder jongeren tegen te gaan. Het tegendeel gebeurt zelfs: jongeren worden er om de haverklap op gewezen dat ze zichzelf ongestoord kunnen klemdrinken omdat er toch niemand is die hen van de aankoop van alcohol weerhoudt. Een ander risico zijn de ouders die het blijkbaar een rotzorg zal zijn dat zoon-(of dochter)lief de grijze massa met grote regelmaat op sterk water zetten. Kortom, de wethandhavers en de ouders falen mateloos. Het uitblijven van enige 'hulp' van kroegeigenaren en winkeliers bij de handhaving van het verbod is logisch: de jeugd vormt een deel van hun afzetmarkt en als jij niet dat biertje aan die jongelui verkopen, dan doet je buurman dat wel.
Het is dan ook zinloos én een grote geldverspilling om, zoals minister Rouvoet voor Kleuterzaken voorstel, een nieuwe wet in te voeren waarvan tevoren al duidelijk is dat deze toch niet wordt gehandhaafd. Het verhogen van de accijns op alcoholische dranken, een voorstel van Stichting Alcoholpreventie, is ook geen optie. Dit werkt het ontstaan van illegale drankschuren in de hand. Tegen deze schuren wordt overigens ook niet opgetreden.

Volgens de stichting bedraagt het 'totaal aan direct medische kosten en verzuimkosten van alcoholvergiftigingen en letsel door ongevallen en geweld waarvoor het slachtoffer op een SEH-afdeling is behandeld of opgenomen is geweest in een ziekenhuis jaarlijks voor alleen de leeftijdsgroep van 10 tot en met 19 jaar 3,3 miljoen Euro'. Maar er is geen reden voor paniek, deze 'onkosten' worden ruimschoots gecompenseert door de accijns die de jeugd over de door haar geconsumeerde alcohol betaald. De verbruiker betaalt...

Ik neem er nog eentje...

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?