woensdag, juli 25, 2007

 

Politiechef Bazelt Over Wiet

EINDHOVEN - Politiechef Ben Janssen, van het Nationaal Netwerk Drugsexpertise (NND), is van mening dat de politie moet stoppen met het gedogen van de thuisteelt van vijf of minder hennepplanten. 'de planten leveren tegenwoordig veel meer op'. Vijf planten kunnen tegenwoordig één kilo hennep opleveren, wat neerkomt op een opbrengst van 2.600 tot 3.000 euro, zegt Janssen. 'Dat is aanmerkelijk hoger dan de toegestane hoeveelheid van vijf gram wiet die je in bezit mag hebben'.

Dit is een vreemde reden om de 'vijfplanten-regel' bij het grof vuil - of in dit geval de groenbak - te zetten. Oom Agent suggereert dat de opbrengst van 5 planten ooit lager dan wel gelijk aan vijf gram is geweest en dus sinsdien met een factor 200 is toegenomen. Daarvoor moeten we waarschijnlijk een aantal ijstijden terug. Bij de invoering van het huidige gedoogbeleid - enkele decennia terug - was de opbrengst van vijf planten echt wel meer dan 5 gram. Ter vergelijking: 5 gram is het gewicht van één standaard A4tje.

De vraag is wat mijnheer de opperagent hier mee wil bereiken. Zolang er coffeshops zijn en het gebruik van wiet legaal is zal er een vraag naar wiet zijn. Het elimineren van de thuiskweek drijft de coffeeshops alleen maar nog meer richting de proffesionele illegale plantages. De stuff moet tenslotte ergens vandaan komen.

Overigens betekent het staande beleid niet dat de politie de vijf (of minder) planten ongemoeid moet te laten. Elke plant kan door de politie in beslag worden genomen: Feit: 5 of minder hennepplanten telen. Straf: Het telen van 5 planten of minder wordt niet vervolgd indien bij ontdekking afstand wordt gedaan van de planten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen beroeps/bedrijfsmatige teelt en niet-beroeps/bedrijfsmatige teelt van cannabis. Bij niet meer dan 5 planten wordt er vanuit gegaan dat er sprake is van niet-beroeps/bedrijfsmatige teelt. Hoge prioriteit wordt gegeven aan de beroeps/bedrijfsmatige teelt van hennep.

T'is maar dat u het weet...

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?