zaterdag, juni 30, 2007

 

Moeders Beginnen Heksenjacht Op Drugs

EINDHOVEN - Heeft u kinderen en blowt u wel eens een keertje? Pas dan goed op als u een schoolgaand kind heeft in Edam of Volendam. Het kan zo maar gebeuren dat u, of uw niet gebruikend kind, binnenkort met de billen bloot gaat en uw drugsgebruik op straat ligt. Sinds vorige week verkopen de 'Moedige Moeders', een groep moeders van kinderen met drugsproblemen, spuitbussen met een spray die alle voorwerpen die in aanraking zijn geweest met onder meer wiet, cocaïne of xtc verkleurt zodra ze met de spray zijn bespoten.

Misschien is het raadzaam om deze spray eens in de Tweede Kamer te gebruiken want een meerderheid in de Tweede Kamer ziet wel wat in het invoeren van de zogenoemde drugsspray op scholen. Een voorstel van de PvdA kreeg steun van het CDA, de VVD en, hoe kan het ook anders, de ChristenUnie. Het CDA wil de spray gebruiken om het drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan en de VVD ziet het zitten om een conciërge ermee uit te rusten om bijvoorbeeld kluisjes te controleren.

Als ergens sporen van (soft)drugs worden aangetroffen hoeft dit nog helemaal niet te betekenen dat de persoon waarbij de sporen zijn aangetroffen drugs gebruikt of ook maar iets met de drugs te maken heeft. Om maar eens een voorbeeld te noemen: uit een onderzoek van een nationaal laboratorium in de VS bleek dat in sommige delen van Amerika 80% van de dollarbiljetten sporen van cocaine werden aangetroffen. Iedereen mag een klein aantal cannabisplantjes te hebben, wiet is vrijelijk in de cofeeshops te verkrijgen en mag openlijk op straat worden gerookt. Het is de redelijk eenvoudig om er mee in aanraking te komen al was het maar via een peuk die de kinderen op straat vinden. Het risico van een onterechte beschuldiging ligt overal op de loer.

Ongetwijfeld zullen deze 'Moedige Moeders' een goede reden om hun kinderen met zo een extreme maatregel achter de vodden te zitten. Hun onmacht mag echter geen reden zijn om andere kinderen en hun ouders te terroriseren. Het sprayen van voorwerpen, kleding en kluisjes van anderen mensen is een inbreuk in diens privacy. Dat kan en mag niet ongestraft gebeuren.

Vooralsnog lijkt de soep niet zo heet gegeten te worden als die wordt opgediend. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) zei de spray eerst goed te willen testen. Hij reageerde terughoudend op het voorstel die op scholen te gebruiken. 'We kunnen niet lukraak sprayend door het land gaan', zei de bewindsman. Hij zei de spuitbus vooralsnog te zien als een middel om in huiselijke situaties te gebruiken.

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?