woensdag, juli 11, 2007

 

Klimaatmoe

EINDHOVEN - In Nederland is de concertmarathon LiveEarth massaal bekeken, althans dat is de indruk die Kijk- en Luister Onderzoek van de Publieke Omroep (KLO) wil wekken. Volgens het KLO keken er 3,1 miljoen Nederlandse televisiekijkers naar de concerten. Volgens de kijkcijfers van onafhankelijke Stichting Kijkonderzoek keken er tussen 9 uur s'morgens and 5 uur s'middags gemiddeld zo'n 166.000 mensen naar de uitzending op Nederland 3 met een maximum van 217.000.

Ter vergelijking, het 8uur Journaal werd die dag door 311.000 mensen bekeken. Op zender MTV, waar het festijn eveneens werd uitgezonden, trok het maximaal 28.000 kijkers die iedere keer weer weg waren op het moment dat mijnheer Gore met zijn boodschap kwam. Concurrent TMF deed het niet veel beter.

Ja, wat is het nu?

Het blijkt een kwestie van definitie te zijn. KLO registreert iedereen die minstens 5 minuten naar het wereldwijde tv-programma voor het klimaat hebben gekeken terwijl het getal van Stichting Kijkonderzoek aangeeft hoeveel mensen per seconde naar het programma keken gemiddeld over de duur van een uur. Conclusie: er werd zaterdag heftig gezapt en de Publieke Omroep rekent zichzelf lekker rijk.

De getallen van de Stichting Kijkonderzoek sluiten beter aan bij het beeld in het buitenland: de concerten werden lauw ontvangen. De BBC meldde dat zaterdag tussen acht en tien uur ‘s avonds gemiddeld zo'n 3,1 miljoen mensen keken. Het 'Concert for Diana' van vorige week zaterdag trok maar liefst 11,4 miljoen. Het verenigd Koninkrijk heeft zo'n 60 miljoen inwoners. Volgens de zender was dit aantal good voor a Saturday night in July. Volgens de Volkskrant was het aan de overkant van de Atlantische Oceaan niet veel beter. 'De Amerikaanse tv-zender NBC kwam met de concertregistratie niet verder dan 2,7 miljoen kijkers. Hiermee werd het het slechtst bekeken programma in de VS van zaterdag'. De Verenigde Staten hebben zo'n 302 miljoen inwoners.

De Telegraaf berichtte dat in Rio de Janeiro volgens de politie 400.000 belangstellenden af kwamen op het enige gratis concert in de officiële reeks. De organisatie had op 700.000 mensen gehoopt. Ook in Hamburg, waar zaterdag overdag een concert plaatsvond, bleef de opkomst onder de verwachtingen. In plaats van 45.000 kwamen 30.000 personen opdagen.

Wordt de wereld klimaatmoe?

Een protest voor 'een beter klimaat' is blijkbaar heel iets anders dan een concert voor hongerend Afrika:het is nu eenmaal eenvoudiger je in te leven in een hongerend Afrikaans kind dan in een afbrokkelende gletsjer...

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?