donderdag, juni 14, 2007

 

Bos Belazert De Kiezer

EINDHOVEN - Donderdagochtend meldde het NOS-journaal dat Wouter Bos,PvdA-minister voor Financiën, zijn 'uiterste best' heeft gedaan om het salarisvan de nieuwe baas van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te laten voldoen aan de nieuwe spelregels (coalitieakkoord) van het kabinet: het salaris van topambtenaren mag niet hoger zijn dat dan vande premier. Helaas is dit niet helemaal gelukt. Het nieuwe salaris van de nieuwebestuursvoorzitter, voormalig VVD-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sportmijnheer Hoogervorst, is ruim een ton meer dan dat van zijn voormalige baas,minister-president Balkenende.

Deze zogenaamde 'Balkenende-norm', gemiddelde fiscale ministerssalaris,inclusief pensioenpremies bedraagt zo'n 171.000 Euro.Mijnheer Hoogervorst gaat 15 september 2007 274.000 Euro verdienen, een ton meer dan dat wat hij ontving als minister. Volgens mijnheer Bos is met de door hem gerealiseerde salarisverlaging van 12% tenopzichte van het salaris van de huidige baas van de AFM, Arthur Doctors vanLeeuwen, de trend van als maar hoger wordende salarissen van topambtenarengebroken. Met deze uitspraak houdt de minister niet alleen zichzelf maar ook dekiezers voor de gek. De exorbitante salarissen van topambtenaren maakten deeluit van de Tweede Kamerverkiezingen en het huidige kabinet liet in hetcoalitieakkoord vaststellen dat het een einde wilde maken aan deze praktijken.Nu mijnheer Bos zelf baas is van 's lands portemonnee haalt hij bij de eerste debeste benoeming bakzeil. Eens een draaikont... Aan de andere kant ookbegrijpelijk dat mijnheer Bos niet zijn toekomstige ruiten wil ingooien.Minister van Financiën is tenslotte een tijdelijke job.

In een spoeddebat, wees Bos erop dat de nieuwe AFM-baas in een vergelijkbare functiein het bedrijfsleven euro 120.000 meer zou kunnen verdienen. Dat is nu juist desmoes die hij als voormalig oppositieleider probeerde te bestrijden. Baas van deAFM is een politieke, en dus ideëele, functie en geen functie in hetbedrijfsleven. Een vergelijking naar het bedrijfleven raakt kant nog wal.Frapant is dat de PvdA-fractie als enige partij de minister voluit steunde.Trouw zijn aan het eigen partijprogramma en het regeerakkoord is blijkbaarmoeilijker dat achter een zwalkend boegbeeld aan te lopen. De VVD deednatuurlijk niet mee aan het spoeddebat.

Volgens de minister was de solicitatieprocedure bij zijn aantreden al in eendermate ver gevorderd stadium dat hij het 'onfatsoenlijk' vond om zo ver in deprocedure het salaris nog aan te passen. Dit is onzin. Het enige wat hieronfansoenlijk is is het salaris van de nieuwe AFM-baas, en natuurlijk ook van dehuidige baas. Mijnheer Hoogervorst wist dat dit kabinet de salarissen vantopambtenaren op het programma had staan en had op zijn grijpgrage vingerskunnen natellen dat dit stond te gebeuren.

De benoeming van de AFM-bestuursvoorzitter is voor een periode van 4 jaar. Alswordt aangenomen dat met iedere nieuwe benoeming het salaris va'n deAFM-bestuurvoorzitter met 10% wordt verlaagt komt die rond 2023 in de buurt vande 'Balkenende-norm'. Het is duidelijk welke trend hier gezet is...

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?