woensdag, februari 01, 2006

 

Op Naar De Volgende Autoloze Zondag

EINDHOVEN - Er is een complete (vooralsnog) diplomatieke rel ontstaan rond de afbeeldingen van profeet Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten. De krant wilde hiermee de zelfsensuur van kunstenaars en illustratoren aan de kaak stellen. Ondertussen is het wel duidelijk waarom kunstenaars eventueel aan zelfsensuur doen. Twee van de tekenaars waren ondergedoken na doodsbedreigingen, het gebouw van de krant werd bewaakt en de ambassadeurs van elf moslimlanden tekenden protest aan bij de Deense premier Rasmussen.
Hier wordt met twee maten gemeten: aan de ene kant valt de Islamitische wereld over je heen als je in een westere krant een afbeelding (cartoons) zet van hun profeet (met de nadruk op hun omdat het Christendom Mohammed niet als profeet erkent) terwijl in die zelfde wereld dagelijks zoveel Amerikaanse vlaggen worden verbrand dat je alleen al voor dat doel een lukratieve vlaggen-exportbedrijfje zou kunnen beginnen. Toch hoor je de Amerikanen niet klagen over het feit dat hun vlag om de haverklap wordt onteerd. In Amerika zélf krijg je problemen als je dit in het openbaar doet.

Gisteravond meldde BNR-radio dat een Deense bedrijfje, dat melk exporteert naar de Arabische landen, door de boycot van Deense producten op de (melk-)fles dreigt te gaan. Ik ben van mening dat Denemarken en de gehele Europese Unie dit bedrijf, en eventuele verdere slachtoffers van de boycot, financieel steunen. Vervolgens zouden alle Europese kranten, in navolging van de Franse krant ,Soir, de cartoons moeten publiseren. Het gaat om ONZE vrijheid van meningsuiting. En zondag kunnen we dan weer met de fiets over de snelweg naar oma omdat de oliekraan is dichtgedraaid......

Saillant detail is dat de krant France Soir in handen is van de Egyptische-Franse miljonair Ramy Lakah. Mijnheer Lakah woont in Frankrijk, zat een blauwe maandag in het Egyptisch parlement en staat te boek als business entrepreneur, filantroop en mensen-rechtenactivist.

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?