dinsdag, februari 14, 2006

 

De Voet Van Balkenende

EINDHOVEN - Het heldhaftig optreden van mijnheer Balkenende bij de EU, kort naar zijn afgang in Nederland met betrekking tot de Europese Grondwet, blijkt een schot in eigen voet te zijn.

Dankzij de inzet van de premier gaat de EU-afdracht voor de jaren 2007 en 2013 van 5 naar 4 miljard euro. Als reactie heeft de Europese Commissie besloten om de Europese subsidies aan Nederland te halveren. Het bedrag, dat onder meer wordt gebruikt voor de scholing van werklozen en migranten, gaat omlaag van 3,5 naar 1,7 miljard euro per jaar, valt in de Volkskrant te lezen.
De snelle hoofdrekenaar heeft al door wie hier een het kortste eind trekt. Effectief gaat Nederland 800 miljoen Euro meer aan de EU betalen. Maar, een knies-oor die daar op let. Er is dan ook geen reden voor paniek. Het gaat hier slechts om gelden uit Europese sociale fondsen en de regionale ontwikkelingsfondsen. De sociale fondsen worden in Nederland onder meer gebruikt voor de reïntegratie van werklozen en cursussen Nederlands voor migranten. Bedrijven kunnen er aanspraak op maken voor de financiering van personeelscursussen. De regionale ontwikkelingsfondsen zijn bedoeld om streken met een zwakke economie te steunen. En ben nou eerlijk, de betroffenen moeten gewoon wat meer verantwoordelijkheid nemen.

En repareren van de schade, ho maar. Op een bijeenkomst van EU-ministers deelde minister Zalm (Financiele Zaken) mede dat het niet de bedoeling is om een tekort dat ontstaat door het wegvallen van EU-subsidie, aan te vullen met geld uit de schatkist. Uhm, hallo, waar komt het geld in de eerste plaats vandaan? Waar blijft het kabinet nu met haar helthaftig taalgebruik? Zou je niet even als de gesmeerde bliksem dit met je EU-buddies regelen?

Nu weten we in ieder geval waarom mijnheer Balkenende last had van zijn voet...

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?