zondag, februari 19, 2006

 

Cartoon Rel II

EINDHOVEN - Terwijl in het Midden-Oosten de Deense vlaggen nog volop branden en als deurmat worden gebruikt is er een tweede cartoon rel ontstaan. Sommige mensen hebben blijkbaar niet alleen een kort lontje als het om De Profeet. Een Duitse catronist, Klaus Stuttmann, vond het nodig om op zijn geheel eigen wijze uitdrukking te geven aan zijn ongenoegen over het voornemen om het Duitse leger in te zetten bij de wereld kampioenschappen voetballen. Mijnheer Stuttmann laat die Mannschaft, in Duits legeruniform, aantreden tegen een Iraans team dat uitgerust is met een dynamietstaven.

Deze cartoon werd vorige week vrijdag (10 februari) in de Tagesspiegel gezet en leidde tot een storm van verontwaardigde reacties uit Iran. Lezen die daar dan Duitse kranten? Op haar website beschijft de Tagesspiegel tot in detail de ontwikkeling van de rel. Het 'episch centrum' voor deze rel wordt gevormd door weblog voor Iraanse voetbalfans. Deze blog wordt gebruikt voor fans van het Iraans voetbal uit heel de wereld. Zaterdagochtend (11 februari) om 8.30 verscheen daar de cartoon. De eerste reacties waren nog relatief gematigd. Om 10.39 wordt het e-mail adres van de cartonist op de site gezet en een stortregen aan boze e-mails en dreigementen stromen bij Stuttmann binnen. De Iraanse ambassade in Berlijn verwijt de krant taktloosheid en eist een schriftelijke verontschuldiging. In een algemene verklaring noemt de hoofdredacteur van de Tagesspiegel betreurenswaardig en wijt deze aan het aan het gebrek aan kennis met betrekking tot het binnenlandse politieke debat in Duiteland. De boze mails komen niet alleen uit het buitenland. Ook vele lezers keren zich tegen de krant. Haar wordt, in deze toch al onrustige tijd, provocatie verweten en gebrek aan fijngevoeligheid. 'Het is wenslijk dat u onderscheid maakt tussen gewogen kritiek en agressiviteit jegens de Islam. Tenslotte heeft de krant een grote medeverantwoordelijk voor de wereldvrede'. Anderen noemen het een 'liberaal naziblad'.

Indirect is de vrijheid van meningsuiting slachtoffer is geworden van de moderniteit, van de voortschreidende technologische ontwikkelingen. Een bericht, foto of cartoon kan binnen enkele seconden op het internet worden gezet. Enkele seconden later is het de wereld rond geweest en heeft het zich als een virus genesteld op diverse websites, weblogs etc. De context van zo'n cartoon is natuurlijk nergens meer te bekennen. Weer enkele seconden later zijn er de eerste reacties. De eerste bewegende beelden, opgenomen via een mobiele telefoon, volgen enkele minuten later. Het internet heeft de communicatieve dimensies van de wereld terug gebracht tot dat van een woonhuis. Helaas zijn de kloven in religieuze en culturele verschillen tussen de bewoners van het huis minstens even groot gebleven.

En Klaus ? Klaus is verhuisd. Hij is tot drie maal toe met de dood bedreigt en vreest voor zijn leven.

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?