vrijdag, februari 03, 2006

 

Autoloze Zondag, Deel 2

EINDHOVEN - In grote delen van de wereld is Deens ineens een vies woord geworden. De Volkskrant meldt vandaag dat de Zwitserse levensmiddelengigant Nestlé met grote advertenties op de voorpagina van de Arabische krant Asharq al-Awsat duidelijk probeert te maken dat het geen Deens bedrijf is. Twee melkpoeders van Nestlé staan op de lijsten met Deense producten die circuleren in een aantal Islamitische landen. Enkele Islamitische landen roepen hun ambassadeurs in Denemarken terug. In Damascus worden foto's van de Deense premier op straat verbrand. Op tv zien we beelden van mensen die over de Deense vlag lopen. De commentator vertelt dat dit in de Islamitische wereld een van de ergste beledigingen is (zucht). In Gaza omsingelden een tiental gewapende Palastijnen de kantoren van de Eurpoese Unie en eisten een verontschuldiging voor de cartoons. In Jakarta wordt de Deense ambassade bestormd. De Jyllands-Posten moest woensdag voor de tweede keer in twee dagen haar kantoren ontruimen voor een bommelding. De hoofdredacteur van France Soir op staande voet door zijn Egyptische baas ontslagen terwijl steeds meer kranten alle of enkele van de cartoons publiceren. Het Jordaanse roddelblad Al-Shihan publiceerde enkele spotprenten waarop de hoofdredacteur op straat werd gezet. Imams roepen op tot demonstraties na het vrijdaggebed. Zelfs 'onze grote vriend' Tayyip Erdogan, premier van Turkije, is van mening dat de cartoons een 'aanval zijn op onze spitituele waarden. Er moet een grens zijn aan de persvrijheid'. 'Et Tu Brutus'.

En het gaat van erg tot erger. De Europese Commissie gaat met de Europese organisatie van televisiezenders en de internationale journalistenfederatie werken aan een gedragscode voor de media over onder meer religie om 'problemen' zoals nu met de Deense cartoons te voorkomen. Voor ook meteen de Sharia in.

'Gelukkig blijft ut rustig in Nederland', hoor ik u denken. Had u gedacht. Op haar website vertelt het Meldpunt Discriminatie Internet dat er meerdere klachten zijn ontvangen met betrekking tot de cartoons die Geert Wilders op zijn website heeft gezet. 'MDI onderzoekt of deze cartoons mogelijk in strijd zijn met de anti-discriminatie artikelen uit het Wetboek van Strafrecht'. Die klagers hebben een beetje zitten slapen want Elsevier heeft al maanden een van de prenten op zijn website staan. Elsevier en de Volkkrant hebben in afgelopen oktober enkele van de cartoons in hun tijdschrift respectievelijk krant afgebeeld. Dat was blijkbaar geen probleem. Stelletje meelopers! Ik ben benieuwd wanneer de eerste Nederlandse Ambassade wordt bestormd.

En voor 'Onze Jongens', veel sterkte in Afganistan. Toch maar snel een Amerikaanse vlaggetje op je mouw spelden?

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?