maandag, februari 27, 2006

 

$$ Ambassador To The Kingdom Of The Netherlands, What Money Can Buy $$

EINDHOVEN - Het zal u ongetwijfeld volledig ontgaan zijn maar woensdag 8 februari werd de 63rd Ambassador of the United States to the Kingdom of the Netherlands benoemd. Naar maanden lang gesteggel stemde de Senaat definitief in met de benoeming van mijnheer Roland Arnall.

Sinds het aantreden van de eerste VS-vertegenwoordiger in Nederland is er wel het één en ander veranderd. John Adams (Amerikaans eerste ambassadeur van 1781-1788) en zijn zoon John Quincy Adams (ambassadeur van 1794 tot 1797) schopten het tenminste nog tot president van de VS. De daar op volgende ambassadeurs waren én ijn 'mindere' goden. John Adam I was nog één van de founder fathers van de VS. Nummertje 59 (C. Howard Wilkins) was founding father van Pizza Hut. Het zal wel te maken hebben met functie-erosie of zo.
Roland Arnall is nummer 63. Zijn stoel in Den Haag stond maanden stof te vangen. Mijnheer was namelijk in opspraak geraakt doordat zijn bedrijf, de redietverschaffer Ameriquest, zou hebben gerommeld bij het verstrekken van hypotheken. Als gevolg daarvan was hij maandenlang verwikkeld in juridische procedures met tienduizenden boze klanten van Ameriquest in 33 staten in de Verenigde Staten. Zijn definitieve benoeming tot ambassadeur in Den Haag -na een voordracht door president Bush him self- werd daardoor meerdere keren tegengehouden in de Senaat. De weg voor de benoeming werd uiteindelijk vrijgemaakt doordat Ameriquest een schikking voor 325 miljoen dollar had getroffen om door 'wurgcontracten' benadeelde leners te compenseren. Saillant detail is dat de nominatie van mijnheer Arnall door mijnheer Bush plaats vond op de zelfde dag waarop Ameriquest de schikking bekend maakte, namelijk 1 augustus 2005. What money can buy. De protesten vanuit de Senaat waren dus gewoon voor de show. Overigens zit mijnheer Arnall persoonlijk ook goed in de weak wax. Het blad Forbes schatte het vermogen van Arnall op 2 miljard dollar. Hij is daarmee 321e op de lijst van rijkste wereldburgers.

Je zou denken dat je met zo'n dubieuze achtergrond geen ambassadeur kunt worden. Fout! Gewoon veel centjes storten in de verkiezingskas van mijnheer Bush. Maar het word nog mooier. Terwijl de Senaat nog druk bezig was om zicht te krijgen op de kromme zaken van mijnheer Arnall was minister Bot er als de kippen bij om aantegeven dat Nederland geen problemen had met de benoeming. Vasten zeker onder de vermelding van zijn eigen bankrekening.

Mijnheer Arnall had wel heel veel zin in een ambassadeurspost en het liet hem koud we er de Amerikaanse verkiezingen zou winnen. Volgens de website opensecrets doneerde Arnall $1.136.141 aan de Republiekeinse partij en $942.500 aan de Democraten. Links om of rechts om, zo'n ambasadeursstoel moest en zou hij hebben. Maar hoe gewild is de post van Amerikaans ambassadeur bij het Koninkrijk der Nederlanden?? Eén van de manieren om hier een gevoel voor te krijgen is door te kijken naar wat de bijdragen zijn dan de zittende ambassadeurs aan de kas van de republikeinen(zie ook opensecrets).


En wat zien we? In Europa is Nederland topscoorder. Tsja, wie wil er nu niet met Harry Potter op de foto of handje schudden met een echte koningin! De ambassadeurstoel in Rome staat op de tweede plaats en is te hebben voor $802.807. Onder aan de lijst staat Spanje. Met $2850 wist Eduardo Aguirre mijnheer Bush te paaien. Tsja, alle kleine beetjes helpen, zullen we dan maar zeggen. De ambassadeur van de Verenigde States in Oostenrijk betaalde $337,969 voor de oorlogskas van Bush. Dus dat zal Arnie de Govenator minstens moeten neertellen wil hij thuis ('I will be back') oud worden.

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?