maandag, december 05, 2005

 

Spaanse Sigaar Uit Eigen Doos

EINDHOVEN – Nederland kent een scheiding tussen kerk en staat. Dit weerhoud geestelijken er echter niet van om commentaar te geven op het politieke reilen en zeilen in de Nederlandse politieke arena. Het jongste voorbeeld is het commentaar van Sint Nicolaas in het programma 'Goedemorgen Nederland', met presentator Klaas Drupsteen.

De afgelopen weken hebben acht politici, waaronder Jan Marijnissen, Wouter Bos, Hildebrand Nawijn, de mogelijk gehad hun verlanglijstje op de buis voor de Sint voortelezen. Vrijdagochtend kreeg de Sint de gelegenheid om hier op te reageren. Sint maakte meteen van de gelegenheid gebruik om te vertellen wie dit jaar de roe krijgt (en een enkeltje Spanje riskeerde) en wie zoets heeft verdiend. De goedheiligman uitte zijn teleurstelling gezien het geringe inhoudelijke verschillen met de wensenlijstjes van vorig jaar: ‘Wat doen ze daar in Den Haag ‘? Sint had graag de wens voor een structurele lastenverlichting gezien. In plaats daar van werd hij geconfronteerd met de wens van Wouter Bos voor nieuwe verkiezingen . Sint: ‘ Een wens waar ik het helemaal niet mee eens ben. Ik zie hem al drie jaar geen oppositie voeren’. Verder is er de wens van Hildebrand Nawijn voor grote cadeaus voor zijn kinderen. ‘Hij moet eerst maar eens wat gaan presteren. Hij heeft een fantastisch salaris als kamerlid’, en ‘hij moet zijn cadeautjes dit jaar maar zelf betalen’.
De roe gaat dit jaar naar twee personen. Boris Dittrich krijgt de roe voor het vervangen van ‘de ene minister Voor-Spek-En-Bonen’ door de andere minister Voor-Spek-En-Bonen’. Verder verkwanselt hij hetgene waar de partij ooit voorstond. De tweede roe gaat naar minister van der Hoeven van Onderwijs. ‘Ze brouwt er niets van. Hup, de zak in naar Spanje’, aldus Sint Nicolaas. Positief is de sint over de wens van mijnheer Verhagen (‘beter samenleven met elkaar’) en de wens van mijnheer van Aartsen (de wens dat mensen alle etnische, in Nederland wonende groepen allemaal een beetje trots te worden/zijn op Nederland). Mijnheer van Aartsen kan vanavond van de Sint ‘zoets’ verwachten. De VVD-er moet er wel iets voor doen: ‘Neem nou eens de leiding van de VVD’!, aldus de Sint, die tussen neus en lippen liet weten zelf ooit politiek actief te zijn geweest voor de KVP. Inhakend op de wensen van de beide heren is de Sint van mening dat de ‘nieuwe’ en de ‘oude Nederlanders beter met elkaar moeten samenleven.
Tenslotte wil Jan Marijnissen graag weten hoe de Sint toch aan het vele geld kwam voor al die cadeautjes. In deze vraag ontwaart de goede Sint een socialist. ‘Socialisten’, zo weet de Sint, ‘willen graag centjes verdelen maar zijn niet altijd bezig met waar die centjes dan vandaan moeten komen’. Een ontluisterend antwoord volgt: de cadeaus worden betaalt met subsidiegelden die Spanje van de van Europese Unie ontvangt. Een Spaanse sigaar uit eigen doos, dus.

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?