zondag, december 25, 2005

 

Lang Leven De Vrije Handel

JISP – Af en toe verschijnen er berichten in de media waar je broek van af zakt. Zo liet het State Department (Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken) zaterdag middels een persbericht weten dat de Amerikaanse regering ‘verontrust’ is over de veroordeling van oppositieleider en voormalig presidentskandidaat Ayman Nour. Nour werd veroordeeld tot vijf jaar Egyptisch gevang voor vermeende valsheid in geschrifte bij de oprichting van zijn partij al-Ghad. De veroordeling doet het land twijfelen of Egypte wel serieus wil werken aan meer vrijheid, een rechtstaat en democratie. Foei, Egypte! Maar dit is natuurlijk een beetje flauw van het 'State Department'. Minister Rice wil de Amerikanen voor de kerst nog even het gevoel geven dat de Verenigde Staten het goed voor hebben met de wereld.

Ondertussen eist Italië de uitlevering van 22 CIA-agenten die betrokken zou zijn bij de ontvoering van een Egyptische imam in Milaan, in 2003. In maart 2003 tipte de CIA de Italiaanse antiterreurpolitie dat de Egyptische radicale geestelijke Hassan Mustafa Osama Nasr, alias Abu Omar, naar een onbekende plaats op de Balkan was gevlucht. Abu Omar was enkele weken eerder verdwenen uit Milaan. Uit documenten van de Italiaanse justitie blijkt nu dat de CIA loog. Pas na een jaar kwamen de Italiaanse autoriteiten erachter dat Abu Omar nooit naar de Balkan is gegaan. In plaats daarvan werd hij door CIA-agenten ontvoerd en via twee Amerikaanse legerbases naar Egypte gevlogen, waar hij zou zijn verhoord en gemarteld door Egyptische veiligheidsagenten.

De VS schijnt vaker haar martelklusjes te outsourcen naar landen die er minder flauw over doen. Om dit een halt toe te roepen werkt een groep Amerikaanse congreslieden aan een wet die deze creatieve doch perverse vorm van globalisering onmogelijk moet maken. In de aanloop daartoe werd in maart van dit jaar door het Congres een wet aangenomen die het verbied om fondsen vrij te maken voor deze activiteiten. Ongetwijfelt zal de Wereldhandelsorganisatie dit op haar beurt verbieden omdat het de export van diensten door Egypte belemmert. Ken uw prioriteiten. Vrije Handel 'Uber Alles'.

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?