dinsdag, november 08, 2005

 

Hoe Uniek Is Uw DNA ?

NEW SCIENTIST - Effe wat beenmerg doneren? Niet doen! Amerikaans onderzoek laat zien dat u niet alleen wat van uw botprut afstaat maar ook uw eigen identieke DNA-profiel met de ontvanger zult delen. Who cares, denkt u. Nou, als u onschuldig in het verdachtebankje peentjes zit te zweten voor bijvoorbeeld een zendenmisdrijf is het toch wel fijn te weten dat u de enige bent die op deze aardkloot met uw persoonlijke barcode.

Dit overkwam een crimineel, die toevallig een heel goed alibi had. Hij zat namelijk in de gevangenis op het moment dat het misdrijf plaats vond. Desondanks trof men op de plaats van het delict zijn DNA aan. Ondertussen hadden forensisch onderzoekers een tweede verdachte op het oog. Diens DNA kwam ook overeen met het DNA dat op de 'krajmsien' was aangetroffen. De geïnterneerde bleek exact het zelfde DNA-profiel te hebben als de verdachte en ook nog eens een keer dezelfde achternaam. In eerste instantie werd gedacht aan een verwisseling van de DNA-monsters. Pas nadat een prive-detective in de arm was genomen bleek niet alleen dat de verdachte de broer was van de gevangene maar ook dat de gevangene enkele jaren tevoren een beenmergtransplantatie van hem had ontvangen. Als gevolg hiervan bevond zich het DNA van zijn broer in zijn bloed.

Tot voor kort betekende een beenmergtranspantatie dat het beenmerg van de ontvanger werd vernietigd. In het bloed wordt dan alleen het DNA van de donor aangetroffen. Voor bepaalde toepassingen, bijvoorbeeld een behandeling tegen sikkelcelziekte, is het nu mogelijk om wat van het oorspronkelijke beenmerg te behouden. Dit resulteert in de aanwezigheid van beide DNA-profielen in het bloed. Als krajmsien-onderzoeker wordt je daar ook niet vrolijk van. De liefhebber van de Amerikaanse tv-serie SieEsAy (-Las Vegas, -Miami of -New York) weet dat DNA ook kan worden verkregen door middel van een uitstrijkje van de binnenkant van de wang. Ook hier wordt in de loop van de tijd wat DNA van de donor aangetroffen. Ik ben heel benieuwd of de beenmergontvangende man ook de kinderen van zijn donor gaat verwekken.

Hiermee is het tot voorkort zo uniek gevonden DNA-profiel niet meer dan een barcode die desgewenst overal opgeplakt kan worden. De slimme beenmergdonorende crimineel heeft hiermee een prachtig DNA-alibi in handen. Zijn DNA-profiel is niet meer uniek. In het Engels heet dat dan zo mooi: there is reasonable doubt.....
(bron: New Scientist magazine, 27 Oktober 2005, pagina 11)

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?