maandag, oktober 03, 2005

 

Wenen Voor De Turken

EINDHOVEN - Dat geschiedenis zich herhaalt is een feit. Maar voor de Oostenrijkers moet het zijn alsof ze een nachtmerrie herbeleven. Als de dag van gisteren herinnert iedere Oostenrijker zich de 14de juli, van een kleine 322 jaar geleden. Die woensdagochtend werd er aan de Weense stadspoort geklopt. De nietsvermoedende poortwachter keek door het spionnetje en zag daar tot zijn grote verbazing mijnheer Kara Mustafa Pasha staan met slordig weg 140000 Turken. 'Shie-jit, niet al weer, hé', moet die man hebben gedacht. De belegering heeft een kleine 2 maanden geduurd werd de stad ontzet door de Poolse koning Jan Sobieski.

En dat was niet de eerste keer. Een slordige anderhalve eeuw daarvoor hadden de Turken ook al voor de poort gestaan met als doel het noorden, westen en zuidwesten (Kroatië) van het voormalig koninkrijk Hongarije in te lijven.

En nu, anno 2005, staat het weer te gebeuren. Hordes Turken voor de poorten van Wenen met het verschil dat, er nu geen stadspoorten zijn om ze buiten te houden, de Turken onder leiding zijn van mijnheer Gühl, en dat er geen Jan Sobieski is om ze weg te jagen. Erger nog, nu zijn zelfs de Polen voor de start van besprekingen voor Turkije tot het Verenigd Europa. Auw.
Destijds werd na de 'Slag om Wenen' Hungarije ingelijft om als buffer te dienen tussen Wenen en het Ottomaanse rijk. Nu wil Oostenrijk Kroatië hebben. De geschiedenis herhaalt zich.

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?