maandag, september 19, 2005

 

Conclusie Autovrije Luchtmetingen Stinkt

EINDHOVEN - Zondag 18 september was de dag waarop Duitsland zich probeerde te bevrijden van Gerhard Schroder, Eindhoven haar bevrijding van de Duitsers herdacht en een actie van Milieudefensie Eindhoven en 12 andere gemeenten voor eventjes van autouitlaatgassen had bevrijd.

Tijdens deze jaarlijks terugkerende 'autovrije zondag' sloten deze gemeenten straten af voor alle autoverkeer. Op diverse plaatsen werden speciale activiteiten georganiseerd. In Arnhem ging kinderen met de bakfiets op pad om de luchtkwaliteit in kaart te brengen terwijl de provinciale weg in Delft en de Veldmaarschalk Montgomerylaan in Eindhoven voor een dag dienst deden als skatebaan. In andere autovrije straten in Eindhoven konden bewoners, die echt niet zonder een shot vieze lucht konden, hun addictie instandhouden door flink te snuiven bij de barbecues die op straat werden georganiseerd.

Om de discussie voor een zogenaamd 'autoluw' verkeersbeleid en de daaruit resulterende verwachtte verbetering van de luchtkwaliteit kracht bij te zetten heeft Milieudefensie in Amsterdam op zaterdag en de 'autovrije' zondag metingen verricht aan de lucht. Hieruit bleek dat de concentratie van stikstofoxiden op zondag 36 procent lager was dan op zaterdag daarvoor. Ook zat er veel minder fijnstof in de lucht.

Milieudefensie concludeert hieruit dat beperking van het autoverkeer de luchtvervuiling met een derde kan terugbrengen.

Of dat uit deze resultaten kan worden geconcludeerd zullen we pas weten als Milieudefensie zo verstandig is geweest om deze metingen ook in een regulier weekeinde te verrichten. Nu weten we niet de lagere stikstofoxide concentraties worden veroorzaakt doordat 1) er op iedere willekeurige zondag minder verkeer is dan op de daarvoor gaande zaterdag, 2) op de zaterdag voor de 'autovrije' zondag meer werd gereden dan op een reguliere zaterdag, waardoor de zaterdagwaarden ten opzichte van de zondagwaarden hoger uitvielen, of 3) dat het daadwerkelijk komt doordat er op de autovrij zondag geen auto's door de betreffende straten zijn gedenderd.

Alleen slim meten is weten...... al het andere is zinloze getalletjes genereren...

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?