maandag, september 12, 2005

 

Angstaanjagend Draaiboek

EINDHOVEN - Stel, je wenst als kabinet voor de komende twee jaar 77 miljoen euro extra vrij te maken voor 'terreurbestrijding' en je wilt een publiek draagvlak crëeren voor Prinsjesdag, om maar eens een kriterium te noemen. Wat doe je dan? Een draaiboek:

Creer een vijand
Roep dat er ergens gevaar dreigt. Gebruik bij voorkeur een onzichtbare vijand en roep dat diens activiteiten alleen voor de geheime dienst 'zichtbaar' zijn. Een vijand die internationaal ook als vijand wordt gezien boezemt meer angst in. Een lokaal groepje vijanden komt iets of wat truttig over ('wij hebben lekker ook terroristen') maar dat valt te repareren door er banden met buitenlandse groepen aan te knopen.

www.volkskrant.nl

Let wel, een orkaan telt niet mee, ook al heeft deze misschien een naam. Zorg gewoon dat je deze vijand altijd achter de hand hebt. Je weet maar nooit wanneer je weer eens extra geld nodig hebt.

Introduceer een alameringssysteem
Introduceer een 'alarmeringssysteem' om de mate van dreiging aan te geven. Gebruik vage termen om te voorkomen dat er ook maar iets voor de buitenwacht duidelijk wordt, bijvoorbeeld 'basis'-niveau, 'lichte dreiging', 'matige dreiging' en 'hoge dreiging'.

Tips voor het gebruik van het alarmeringssysteem
Om te voorkomen dat de maatschappij ontwricht raakt is het raadzaam een beetje te wisselen tussen de eerste 2 tot 3 niveaus. Doe dit wel een beetje theatraal, niet zeuren maar van het enne moment op het andere even het niveau omhoog zonder uittelleggen warr de dreiging vandaan komt. Een kop als 'Het kabinet heeft vrijdagmiddag met onmiddellijke ingang het toezicht op de trein- en metrostations verscherpt' is miljoenen waard. Blijf vaag bij het omschrijven van de dreiging bijvoorbeeld 'er is geen reden tot paniek, wel tot waakzaamheid'.

www.volkskrant.nl

Meten is weten
Natuurlijk is het zaak te controleren of er al een beetje angst is onder het publiek. Dit kan worden gedaan middels een enquete. Presenteer de resultaten via nationale media. Dit heeft twee voordelen: 1) je meet de resultaten van je eigen angstcampagne en 2) de mensen die nog niet bang zijn gaan zich afvragen of zij ook niet bang moeten worden. Ze zien immers dat een deel van de burgers al bang en, wie wil nou achter blijven. Een grote toename van het aantal angstigen vergroot de acceptatie van het eigenlijke doel: het vrijmaken van fondsen voor terreurbestrijding.

www.volkskrant.nl

Let op
Vergeet niet terug te gaan in dreigingsniveau. Er zijn maar 4 niveaus......

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?