dinsdag, augustus 02, 2005

 

Het Luchtje Aan De Benzineprijs

EINDHOVEN - Na het weer is de benzineprijs waarschijnlijk één van de meest besproken onderwerpen bij de koffieautomaat bij mij op het werk. En, net zoals het weer nooit goed is, is de prijs van benzine altijd te hoog. En dit laatste onderwerp is niet alleen een koffieautomaten-gesprek. Er zijn meer mensen die zich zorgen maken over de hoge prijs. Zo schreef ANWB-directeur G. van Woerkom vorige week in een brief aan minister Zalm van Financiën dat 'de overheid moet de lasten voor automobilisten verlagen nu de brandstofprijzen op zo'n hoog niveau liggen'.

Ondertussen beweren economen dat de prijs van de benzine de afgelopen jaren niet is gestegen als er rekening wordt gehouden met inflatie (BNR radio vrijdag 29 juli). Volgens het ministerie van Financiën wordt het 'kwartje van Kok', jaarlijks goed voor 530 miljoen Euro, niet terug te geven aan de pomp. Het kwartje wordt aan het volk teruggegeven door het intezetten voor investeringen in wegen, openbaar vervoer en vaarwegen. Op haar website verdedigt het ministerie haar accijnsbeleid en wijst er op dat 'de relatieve belastingdruk (dus het percentage aan belastingen van de prijs) in Nederland op dit moment lager dan in Duitsland'.

Wie interesseert dat nou? Ik betaal al wegenbelasting dus zolang mijn auto niet met de bus of de trein mee kan en niet kan varen ben ik niet geïnteresseerd in het feit dat 'het kwartje' wordt besteed aan het openbaar vervoer of vaarwegen. Dat gezeur over een lagere relatieve belastingdruk in Duitsland interesseert me evenmin zolang de prijs van een litertje 'Duitse' benzine nog altijd zo'n 15 Eurocent onder de prijs van het Nederlands equivalent ligt. En dat is nog niet alles. De Euro-zone kent land-afhankelijke prijsverschillen van maar liefst 40%. Zo kostte in de maand juni een liter benzine in Spanje gemiddeld 0.96Euro terwijl in Nederland er 1.35Euro voor moest worden betaald (www.theaa.com). En in alle landen kost een vat ruwe olie hetzelfde. Laat minster Zalm dat maar eens uitleggen.



Graphics & foto's:T.A. Imaging

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?