zaterdag, augustus 13, 2005

 

The Axis Of Evil, A US Of A Product

JISP - Het dertig jaar oude spionageschandaal rond de Pakistaanse atoomspion Khan werd altijd beschouwd als een smet op het blazoen van de Nederlandse veiligheidsdienst. Nu blijkt echter dat de Nederlandse regering de Pakistaanse kerngeleerde Khan in 1975 heeft laten lopen op verzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dit vertelde oud-premier Ruud Lubbers op 9 augustus in het Radio 1 programma Argos. Mijnheer Khan is de Pakistaanse atoomspion die in 1975 de geheimen van uraniumverrijking meenam uit Almelo (Urenco), leider werd van het Pakistaanse atoomprogramma en begin vorig jaar openlijk bekende dat hij de informatie ook nog heeft doorverkocht aan Iran, Libië en Noord Korea.

Wat Iran, Libië, Pakistan en Noord Korea met deze kennis gedaan hebben is bekend. Allen hebben nucleaire onderzoeksprogramma’s opgezet. Sinds januari 2002 vormden Iran en Noord-Korea samen met Irak de zogenaamde ‘Axis of evil’ omdat, volgens de VS, de regeringen van deze landen terrorisme sponseren. Thans worden deze Iran en Noord-Korea door de VS en Europa achter de vodden gezeten wegens hun nucleaire onderzoeksprogramma’s. Dus niet alleen de term, ‘Axis of Evil’, is een product van de Amerikaanse regering (gepresenteerd aan de wereld door Bush in zijn ‘State of the Union’ van 29 januari 2002). De achterliggende bedreiging is ook ‘Made by the USA’.

Je zou toch denken dat jij jezelf lelijk te kijk zet als je medestanders er achterkomen dat de vijand, waar je eensgezind (Coalition Of The Willing) tegen knokt, door jouzelf is gecreërd. Maar niets is minder waar. Bush roep dat hij een militaire interventie tegen Iran niet uitsluit. Natuurlijk houden Nederland en de 'Coalition Of The Killing' hun mond. Het is de Duitse bondskanslier Schröder die de VS moet wijzen op het feit dat het verleden heeft geleerd dat een militaire interventie niets oplost. Het is natuurlijk wel een bewezen manier om je oorlogsmaterieel af te zetten. Tweede Kamer neemt de nieuwe wending in de zaak Kahn hoog op. Oud-minister Van Thijn loopt zich al weer warm voor de volgende parlementaire enquête.

Pakistan en Libië
Wat is er in de tussentijd met Pakistan gebeurd? Met de oorlog tegen Afganistan (start 7 oktober 2001) transformeerde Pakistan van de ene dag op de andere getransformeerd van bandietenstaat naar een nobele ridder van de 'Coalition Of The Willing'. Voor mega US-dollars bleek president Musharraf maar al te bereid te zijn naaste buur Afganistan te verraden. Op 12 september 2003 werden alle VN sancties tegen Libië beëindigd als gevolg van het feit dat Libië het dragen van de verantwoordelijkheid voor de ramp accepteerde, en 2,7 miljard dollar aan de nabestaanden van de ramp betaalde.

Nieuw blik
Na de val van Sadam Hussein werd de 'As Van Het Kwaad' nog slechts gevormd door Iran en Noord-Korea. Raken we met al die ‘preventieve’ oorlogsvoering dan niet snel door de ‘evil empires’ heen? Geen paniek. Er wordt gewoon een nieuw blik bandietenstaten opengetrokken. Mei 2002 voegt de toenmalige onderminster van Buitenlandse Zaken, John Bolton, de landen Syrie en Cuba aan het lijstje toe. Het nieuwe kriterium voor lidmaatschap van deze illustere club is ondertussen aangepast: "Staten die terrorisme steunen en streven naar, of de mogelijkheid hebben om te streven na het bezig van massavernietigingswapens of de mogelijkheid hebben om dit te doen, wat in strijd is met hun (non-proliferatie) verdrag’ (speech op 6 mei 2002). Januari 2005 harkt de kersverse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, de landen Wit-Rusland, Zimbabwe en Myanmar erbij omdat ‘deze landen als het meest gevaarlijk en anti-Amerikaans worden gezien’.

Anti-Amerikaans? Oeps. Uh, lang leve Bush........ Stars And Stripes Forever......

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?