zondag, juli 03, 2005

 

Live W-8

LONDEN – BERLIJN – PHILADELPHIA – PARIJS – MOSKOU – ROME – JOHANNESBURG – TOKIO – TORONTO – Nu de tranen voor de tsunami zijn opgedroogd en de toeristengebieden in Azië ons deze zomer weer kunnen ontvangen kunnen we eindelijk weer genieten van een popconcert zonder dat er een bedelend postbusnummer over het tv-beeld glijdt. Nu eens even niet voor Charity. 'We are not looking for Charity, we are looking for Justice', aldus een stoere Bono, de zanger van U2 20 jaar naar zijn optreden bij het orginele Live-Aid uit 1985 en sindsdien enkele tientallen miljoenen dollars rijker. Bono: 'Make history by making poverty history'.

Het feit dat de hulporganisaties over de ruggen van de in krotten en tentjes wonende bewoners van de tsunami rampgebieden aan het concurreren zijn om hun humane ego’s te bevredigen negeren gewoon we. Evenals het feit dat in dorpjes in Atjeh de herbouw van huisjes wordt gestopt door de lokale overheid omdat er een plank uit de illegale kap tussen zit. Het gaat nu tenslotte niet meer om Charity maar Justice. 'Ik mag geen illegaal hout gebruiken voor de aanlegstijger van mijn zeilboot dus mag een bananenplukkert op Atjeh geen illegaal hout gebruiken voor zijn huis.

De wereldwijd uitgezonden mottenballenshow werd bijeengehouden door een verzameling van kleffe one-lines, een hoog gehalte aan kots-teil-opmerkingen en zinloze weetfeitjes. De oorlogzuchtige Tony Blair een toffe peer die zich inzet voor de mensheid. Bill Gates, de man die nog steeds miljarden verdient aan het monopoly op computer-besturingsoftware, vertelt ons dat Fair Trade belangrijk is en de VARA/BNN wist te vertellen dat de happening van 150 bands op negen podia en vier continenten door 5.5 miljard mensen in 140 landen KON worden bekeken. Dit zou overeenkomen met 85% van de wereldbevolking. De snelle rekenaar ziet meteen dat het show dus wordt gegeven om er voor te zorgen dat over 20 jaar de resterende 15% van de wereldbevolking ook mee kunnen kijken. Kijk, dat is informatie waar je iets mee kunt.

De presentatie op Nederlandse teevee wordt opgeleukt door de frisse aanwezigheid van Agnes van Ardenne, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Agnes vertelt trots dat ze op ‘first name basis’ met de leadzanger van U2. Daar kun je mee thuiskomen. 'Nederland geeft 0.7% van haar BNP aan ontwikkelingshulp, dus we zijn goed bezig', aldus Agnes. Amerika weer slecht 0.1-0.2% optehoesten. Maar natuurlijk kost het terroriseren van de wereld ook geld. Gelukkig is er niet zo’n haast geboden. ‘We hebben nog tien jaar om de armoede uittebannen’, aldus Agnes. Live W8......


Foto Aanlegsteiger: http://www.studiokoning.nl/Foto/Aanlegsteiger.htm

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?