zondag, juli 31, 2005

 

Ge-Donner Met De Vrijheid Van Meningsuiting

JISP - Onlangs was CDA-minister Verhoeven (Onderwijs) de mening aangedaan dat ze de Nederlanders moest gaan vertellen dat de aarde en de mensheid elkaar vonden volgens de theorie van 'Intelligent Design' en niet via de evolutie-theorie. Nu gaat CDA-minister Donner (Justitie) de Nederlander vertellen wat deze wel en niet mag zeggen. Paternalistisch gedrag lijkt een ghristen-democratische trek zijn.

'Er is grote zorg over de wijze waarop het publieke debat in Nederland wordt gevoerd', aldus de minister. Je zult er maar van wakker liggen. 'Grievende uitlatingen kunnen de verhouding tussen bevolkingsgroepen op scherp zetten en radicalisering bevorderen. De schok van een zeer ernstig misdrijf is zo groot dat verheerlijking, vergoelijking, bagatellisering of ontkenning daarvan burgers diep kan kwetsen en tot grote onrust in de samenleving kan leiden. Daarom zijn dergelijke uitlatingen afkeurenswaardig en strafwaardig als ze de openbare orde ernstig verstoren of kunnen verstoren'.

Mijnheer Donner wil daarom dat het mogelijk wordt om personen te vervolgen die oorlogsmisdrijven, genocide of terroristische aanslagen verheerlijken, vergoelijken, bagatelliseren of ontkennen. Degene die zich daaraan schuldig maakt, kan gestraft worden met een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar. De maatregel moet de samenleving beter beschermen tegen uitlatingen die de grenzen van het toelaatbare ver overschrijden.

Volgens de minister heeft de overheid een taak om het publieke debat binnen aanvaardbare grenzen te houden. Met andere woorden, de overheid gaat bepalen wat de grenzen van het aanvaardbare zijn en wat er wel of niet mag worden gezegd. Dit is niets anders dan censuur en dus een ondermijning van de democratie. Moet de samenleving hier niet voor worden beschermd?

In een wereld waar
is het natuurlijk interessant dat de overheid de Nederlanders gaat vertellen wie of wat er verkeerd is, wat er nu wel of niet is gebeurd en wat er wel of niet gezegd mag worden.

De geschiedenis wordt nog altijd geschreven door de winnaar en de winnaar van vandaag kan de verliezer van morgen zijn. De wereld is blijkbaar te complex om zich in vaagheden als 'uitlatingen die de grenzen van het toelaatbare ver overschrijden' te laten vangen. Hopelijk ziet de Tweede Kamer dit ook en verwijst ze het voorstel naar de vuilnisbak.....

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?