vrijdag, juni 03, 2005

 

Meerderheid Nederlandse Kiezers Wijst Europese Grondwet NIET Af

EINDHOVEN - Sinds het referendum, van 1 juni jongsleden, wordt de Nederlandse burger overspoelt met onjuiste informatie met betrekking tot de zogenaamde 'afwijzing' van de 'Het verdrag tot vaststelling van een grondwet voor Europa'.

Zo kan men in de kranten lezen dat 'Overweldigend nee tegen Grondwet (Volkskrant), 'Nederland heeft de Europese grondwet gisteren massaal verworpen'(Parool) en 'Massaal hebben de kiezers de Europese Grondwet afgewezen. Met een meerderheid van bijna 62 procent heeft Nederland gisteren nee gezegd tegen de Grondwet voor de Europese Unie' (Trouw). Dit is onjuist. In werkelijkheid heeft nog geen 40% van het electoraat heeft de grondwet afgewezen.

Hoe zit dat dan? In Nederland heeft 62.8% van het electoraat een stem uitgebracht. 61.6% van deze groep heeft een tegenstem uitgebracht. Dit komt overeen met 38.7% van de kiezers. Met andere woorden, 38.7% van de kiezers heeft een tegenstem uitgebracht. De meerderheid van de Nederlandse kiezers, 61.3% wijst Europese grondwet NIET af.

Er is dus helemaal geen Nederlands 'nee'. Wat er wel is, is geen Nederlands 'Ja'. De grondwet is dus niet afgewezen.

Dit geldt overigens ook voor het referendum in Frankrijk. Daar stemden 'slechts' 39.2% van het totaal electoraat tegen en niet 'meer dan de helft' zoals men ons doet geloven.

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?