maandag, mei 23, 2005

 

Europese Grondwet: PvdA maakt milieuorganisaties blij met dooie mus

EINDHOVEN - In het Milieudefensie Magazine van mei 2005 schrijft Diederik Samson (Tweede-Kamerlid voor de PvdA en voormalig Greenpeace-campagneleider) dat de “milieuorganisaties gek zouden zijn wanneer ze zich niet vol overtuiging inzetten voor de ja-campagne”. Volgens Samson bevat de Europese Grondwet een “belangrijke machtfactor” namelijk, wat hij noemt, “het burgetinitiatief”. Met behulp van een miljoen handtekeningen zou het mogelijk zijn om een onderwerp op de Europese agenda te zetten. De milieubeweging krijgt op deze manier “zelf de sleutel in handen om van haar agenda ook die van Brussel te maken”.

Het betreffende artikel is Artikel I-47.4 over “Het beginsel van de participerende democratie” in het ‘nieuwe’ Europa luidt als volgt:

“Wanneer ten minste één miljoen burgers van de Unie, afkomstig uit een significant aantal lidstaten, van oordeel zijn dat inzake een aangelegenheid een rechtshandeling van de Unie nodig is ter uitvoering van de Grondwet, kunnen zij het initiatief nemen de Commissie te verzoeken binnen het kader van de haar toegedeelde bevoegdheden een passend voorstel daartoe in te dienen. De procedures en voorwaarden voor de indiening van een dergelijk burgerinitiatief, met inbegrip van het minimumaantal lidstaten waaruit de burgers die het verzoek indienen, afkomstig dienen te zijn, worden bij Europese wet vastgesteld” (http://www.grondweteuropa.nl/)

Dit artikel beschrijft een pracht mogelijkheid voor de Europese burger om direct invloed te kunnen uitoefenen in Brussel. Helaas is het “burgerinitiatief” niet meer dan een ‘verzoek’ aan de Europese Commissie en is hiermee net zo bindend als de uitkomst van het Referendum voor de Europese Grondwet in Nederland. Als de Europese Commissie geen behoefte heeft aan burgerinmenging wordt er helemaal niets op welke agenda dan ook geplaatst.
Voorts is het onbekend wat de voorwaarden voor deze vorm van ‘directe democratie’ gaan worden. Tenslotte wordt er met geen woord gerept over onderwerpen die niet binnen het kader van de bevoegdheden van de Europese Commissie vallen. Waar kan de burger dan terrecht?
Een dooie mus dus……

Comments:
Test
 
Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?